Maďarský perkelt

Suroviny:

Na 6 porcií potrebujete:

  • 4 lyžice masti
  • 750g cibule nakrájanej na malá kocky
  • 1kg hovädzieho pleca alebo zadného
  • 2 PL sladkej mletej papriky
  • 2 zelené papriky nakrájanej na pásiky
  • 4 paradajky nakrájané na kocky
  • 1-2 sušené chilli papričky +1 čerstvá na ozdobu
  • Soľ, čerstvo namleté čierne korenie
  • Hovädzí vývar na podlievanie

 

 Postup:

 

Na masti opečte cibuľku doružova asi 10 minút, aby dostatočne zmäkla. Posypte sladkou mletou paprikou a zamiešajte. Ihneď pridajte mäso, premiešajte a zvýšte plameň. Keď sa mäso zatiahne, vsypte pokrájané papriky, paradajky, chilli a varte. Po dosiahnutí varu plameň stlmte a zakryté duste vo vlastnej šťave. Duste najmenej 2 hodiny, podľa potreby mierne podlievajte hovädzím vývarom, tak aby mäso neplávalo, ale bolo takmer ponorené. Perkelt nezahusťujte, dusením zhustne sám. Na záver pridajte soľ a korenie.

Maďarský perkelt podávame s haluškami, tarhoňou alebo s čerstvým chlebom.

 

Na perkelt je tradične najlepsšie hovädzie predné, pretože zostane mäkké a šťavnaté. Vhodné je aj hovädzie zadné, avšak je o niečo suchšie.