Guláš z bravčových kolienok

Suroviny:

  • 2ks bravčové koleno
  • 30dkg pokrájanej cibuľe na kocky
  • 10dkg sadla
  • 4dkg paprika červená mletá
  • podľa chuti paprika červená pikantná
  • soľ
  • majorán podľa chuti
  • korenie čierne mleté a rasca podľa chuti
  • 1 cesnak
  • hladká múka
  • 2 lyžice paradajkového pretlaku
  • 2 lyžice horčica plnotučná

Postup:

  1. Kolienka očistíme ostrým nožom a kefkou pod tečúcou vodou, odstraníme kožu a vykostíme.
  2. Mäso nakrájame na asi 3 cm kocky.
  3. Kosti s kožou vložte do tlakového hrnca, pridajte trochu soli, nalejte studenú vodu a priveďte do varu. S týmto vývarom budeme piecť restované mäso. 
  4. Mäso nakrájame na asi 3 cm kocky. Kosti s kožou vložte do tlakového hrnca, pridajte trochu soli, nalejte studenú vodu a priveďte do varu. S týmto vývarom budeme piecť restované mäso.
  5. Zohrejte masť v hrnci, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a restujte do ružovohneda. Pridáme nasekaný cesnak, necháme zacítiť, vložíme mäso a dôkladne restujeme, aby bolo mäso zakryté. Podlejeme paprikou, zľahka popražíme, pridáme korenie, rascu, majoránku, paradajkovú pastu, plnotučnú horčicu a dusíme do hneda. Nalejte trochu horúceho vývaru a znova duste do sucha, opakujte to neustále, guláš postupne začína získavať krásnu farbu.
  6. Múku osušte na panvici, kým vonia rúžovohnedá a nechajte ju vychladnúť. Vezmite 1/4 litra vývaru do šálky a nechajte ho tiež vychladnúť. Pretrepte, pridajte do polomäkkého mäsa a zrieďte vývarom na požadovanú hrúbku.
  7. Varte, okoreňte a podávajte najlepšie s chlebovými knedľami alebo dobrým chlebom. Ozdobte vejárom kvalitnej klobásy alebo petržlenovej vňate.

Prajeme dobrú chuť.