Hovädzí močing bez kosti (nožina)
Hovädzí močing je mäso z lýtka zvieraťa.
Kategória: | Hovädzie mäso |
---|---|
Hmotnosť: | 3 kg |
Popis:
Hovädzí močing je mäso z lýtka zvieraťa. Keďže je to jeden z najpoužívanejších svalov zvieraťa, tak ide o tuhšie mäso. Svalové vlákna sú prerastené kolagénom (nie tukom, ani blanami), ktorý je známy svojimi pozitívnymi účinkami na pleť a kĺby, a preto by tento lahodný kus mäska mali mať v oblube hlavne dámy aj športovci :).
Pri príprave močingu je potrebné počítať s dlhšou tepelnou úpravou. Najčastejšie sa pripravuje dusením, varením alebo ako ragú. Pomalým varením/dusením mäso získa mäkkú a zároveň hutnú textúru a ako bonus sa pri príprave vytvorí chutný svieži vývar. Keďže mäso obsahuje väčšie množstvo kolagénu ako tuku, tak pri dlhšom dusení zmäkne takmer do takej miery ako ostatné druhy hovädzieho mäsa s väčším obsahom tuku.
Ingrediencie na dochutenie používané s týmto druhom mäska sú hovädzí vývar, paradajková šťava, cibuľa na kocky a pretlačený cesnak.
Hovädzí močing sa ľudovo nayýva aj nožina alebo kližka. Je to najideálnejšie a najchutnejšie mäsko na prípravu gulášov.
Alternatívne ľudové názvy: lýtko, nožina , glejovka, kližka
- obsahuje viac kolagénových častí - šliach (prospieva kĺbom a pleti)
- vyžaduje dlhšiu tepelnú úpravu
Spôsob spracovania:
- vhodné na varenie a dusenie
- veľmi vhodné na guláš v kombinácii s mäsom z krku a hovädzími kosťami,
Tipy na prípravu:
hovädzí stroganov, hovädzie čínske rezne, hovädzie bifteky, hovädzie dusené s mrkvou, Chilli con carne z mletého masa, hovädzí Bourguignon (Francúzska špecialita) alebo milánsku tradičnú špecialitu Ossobuco (pripravuje sa prevažne z teľaciny).
Minimálna hmotnosť celého kusu: 3 kg
Trvanlivosť a skladovanie: chladené max. 72 hodín pri teplote 0 až + 5 °C
Pôvod mäsa je uvedený pri dodávke na dodacom liste resp. faktúre.
Pri celkovej objednávke menšej ako 20 EUR je doprava spoplatnená sumou 5 EUR alebo možnosť osobného odberu.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.