Hovädzia roštenka
Hovädzia roštenka je chrbtový sval od obličiek až ku stehnu.
Kategória: | Hovädzie mäso |
---|---|
Hmotnosť: | 5 kg |
Popis:
Hovädzia roštenka je chrbtový sval od obličiek až ku stehnu. Je to veľmi šťavnaté a kvalitné mäso s ideálnou kombináciou chute a mäkosti. Tento výnimočný kus mäsa sa delí na nízku a vysokú roštenku.
Vysoká roštenka (bližšie ku krku) vo svojej štruktúre a aj po obvode obsahuje tuk. V strede sa nachádza tukové oko, ktoré dodáva mäsu pri príprave šťavnatosť, chuť a vôňu. Po sviečkovej je vysoká roštenka druhým najmäkším hovädzím mäsom, chuťovo však býva často označená za chutnejšiu. Pre milovníkov prerastených steakov neexistuje nič lahodnejšie ako rib eye steak. Keďže ide o veľmi kvalitné mäso je vhodné na grilovanie, varenie, pečenie, dusenie a v podstate akúkoľvek úpravu. Dá sa upravovať v celku alebo nakrájaný na plátky, s kosťou alebo bez nej.
Nízka roštenka je chudší sval pretkaný jemným mramorovaním pokrytý po obvode hrubšou vrstvou tuku, ktorá pri príprave mäsu dodáva typickú hovädziu chuť a arómu. Podobne ako vysoká roštenka je vhodná na steaky, grilovanie, smaženie alebo pečenie. Je tiež vhodná na prípravu minútok.
Ingrediencie vhodné s roštenkou: huby, cibuľa, cesnak, zeler, mrkva, petržlen, rajčiny, paprika, brokolica, hrášok, fazuľky.
Koreniny: sladká alebo pálivá paprika, korenie, zázvor, kari korenie a rôzne zmesy korenia
Vlastnosti:
- druhá najkvalitnejšia časť hovädzieho mäsa (v niektorých kultúrach považovaná za najkvalitnejšiu)
- veľmi dobre sa krája na rovnako veľké plátky
- povrch je pokrytý blanou
Rozdelenie :
- nízka (od stehna) - z nízkej roštenky pripravujeme minútkové pokrmy, pečienky pripravované na anglický spôsob (napr. roast beaf) , na prípravu hovädzích pečienok dusením v celku, na steaky (strip loin steak)
- vysoká (od krku) -mäso z vysokej roštenky používame na prípravu steakov (rib-eye steak) a na prípravu gulášov
Spôsob spracovania:
- na prípravu steakov
- vhodné na pečenie, dusenie, grilovanie, varenie, smaženie resp..akúkoľvek prípravu
Tipy na prípravu:
Rozbíf (roastbeef), slovenská roštenka, hovädzie mäso stroganoff, dusená roštenka, anglický rozbíf, poľovnícke závitky, T-bone steak, rib eye steak, Strip loin steak, plnená roštenka, španielske vtáčky, grilovaná roštenka, sviečková na smotane, hovädzie na chrenovej, paradajkovej omáčke...
Minimálna hmotnosť celého kusu: 5 kg
Trvanlivosť a skladovanie: chladené max. 72 hodín pri teplote 0 až +5 °C
Pôvod mäsa je uvedený pri dodávke na dodacom liste resp. faktúre.
Buďte prvý, kto napíše príspevok k tejto položke.
Len registrovaní používatelia môžu pridávať príspevky. Prosím prihláste sa alebo sa zaregistrujte.