Suroviny: bravčové koleno bobkový list nové korenie celé jalovec soľ 1,5 dcl čierneho piva 4 strúčiky cesnaku 1 lyžicu kečupu 1 lyžicu worčestrovej omáčky 1 lyžičku medu 1 lyžičku solamilu korenie na gyros podľa chuti Postup: Koleno poriadne umyjeme, dáme do hrnca, pridáme pár bobkových listov, niekoľko guľôčok nového korenia, soľ a zalejeme vodou tak, aby bolo koleno celé ponorené. Varíme približne 1 hodinu. Kým sa koleno varí, pripravíme marinádu. V miske zmiešame pivo s roztlačeným cesnakom, dochutíme kečupom, worčestrovou omáčkou, medom a zahustíme so...
Recepty
Suroviny: 80g bravčové stehno plátky 120ml biele suché víno 1PL olej soľ mleté čierne korenie 1ks cibuľa 1ks farebná paprika 150g červená fazuľa z konzervy 1 konzerva-krájané, lúpané paradajky chilli Postup: Bravčové mäso umyjeme a dobre osušíme. Z každej strany ho osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime olej a mäso z každej strany prudko opečieme. Opečené mäso podlejeme vínom, ktoré necháme odpariť. Následne podlejeme trochou vody a dusíme vo vlastnej šťave približne 30-35 minút. Podľa potreby polievame. Keď už je mäso takmer mäkké, vyberieme h...
Suroviny: 1,6 kg bravčovej krkovičky 140 g MILKO Gréckeho jogurtu 0% 40 ml vinného octu 2 PL soli 1 PL cukru krupice 1 PL sušeného oregana 1 PL mletej sladkej papriky ½ PL namletej rasce 1 PL mletého sušeného cesnaku 2 šalátové uhorky 280 g MILKO Gréckeho jogurtu 5% 2 PL vinného octu 2 strúčiky cesnaku 20 g čerstvého kôpru olivový olej soľ čierne korenie Postup: Tzatziki: Uhorky olúpeme, pozdĺžne nakrájame a vnútro so semienkami vydlabeme. Nahrubo ich nastrúhajte do misy, pridáme vínny ocot a 2 lyžičky soli. Premiešame a necháme pôsobiť a...
Suroviny: 1ks bravčová sviečková panenka korenie mleté-štyroch farieb 2-3Pl masť 20g slanina biela údená 10g slanina údená prerastená 1/2 ks menšia cibuľa 80g čerstvá hliva ustricová 1/2 ks 1-2 dni starý rožok na plátky nakrájaná šunka 1 vajce petržlenová vňať soľ Postup: Bravčovú panenku umyjeme, osušíme, ak treba odblaníme a narežeme do dvoch tretín, aby sa roztvorila na plát. Následne ju jemne pobúchame hánkou dlane, nikdy nie tĺčikom, mäsko je veľmi jemné. Okoreníme z oboch strán korením podľa chuti, my sme použili korenie štyroch farieb. Necháme stáť,...
Suroviny: 4 ossobuchi 1 cibuľa 1 pór 2 mrkvy soľ-podľa chuti čierne korenie-podľa chuti 4 g mletej papriky múka 200 ml červeného vína 60 g paradajkovej pasty 20 g petržlénu 2 strúčiky cesnaku Strúhaná citronová kôra Postup: Začneme dochutením ossobuchi soľou a korením a potom ich vložíme do múky. Potom ich povaríme v hrnci, kým sa nezmenia na zlatohnedé. Akonáhle sa sfarbia, odstránime ich z ohňa a odložíme ich stranou. Potom pridáme cesnak a cibuľu na zahriatie. Hneď ako sa začnú potiť, pridáme pór a necháme ich dusiť. Pridáme papriku, trochu ju premi...
Suroviny: 300g krkovička bez kosti 3 PL horčica plnotučná 2ks cibuľa stredne veľká čerstvo mleté čierne korenie-podľa chuti soľ-podľa chuti 2 PL olej slnečnicový 100ml studená voda Postup: Krkovičku nakrájame na rezne o váhe cca 150 g, okraje po obvode narežeme, aby sa pri pečení nekrútili, vyklepeme a osolíme. Okoreníme ich čerstvo mletým čiernym korením a necháme ich 2 hodiny odpočinúť, aby soľ a korenie prešli pekne do mäska. Očistenú cibuľu pokrájame na mesiačiky. V rozpálenom oleji krkovičku z oboch strán prudko opečieme - cca po 3 minúty. Opečené mäsko ...
Suroviny: 500g mäso bravčové mleté 1-2 ks žemľa soľ podľa chuti čierne mleté korenie podľa chuti drvený majorán podľa chuti 3 strúčiky cesnaku 1ks vajce strúhanka podľa potreby na zahustenie Postup: Bravčový výrez si namelieme v mlynčeku na mäso. Namleté mäso následne dáme do misy, pridáme soľ a čerstvo namleté čierne korenie. Pridáme majorán a prelisovaný cesnak. Potom pridáme jedno vajce. Následne pridáme vo vode namočenú a popučenú staršiu žemľu so strúhankou na zahustenie. Všetko dobre zmiešame do tvarovateľnej hmoty a necháme 1 hodinu v chladničke odpočinúť, a...
Suroviny: 1 kg hovädzia sviečková z pleca 1 ks cibuľa 2 PL horčica 1 kg čerstvé alebo mrazené huby /dubáky, šampiňóny/ 2 PL masti /alebo oleja/ 1 čl soľ 1 čl čierne mleté korenie 50 g slanina 150 ml smotana na varenie Postup: Z mäsa narežeme rezne, vyklepeme ich, posolíme, okoreníme mletým čiernym korením a potrieme horčicou. Nakrájame si nadrobno cibuľu a slaninku. Na panvicu dáme bravčovú masť, mäso prudko opečieme z obidvoch strán a položíme ho na tanier. Do tlakového hrnca si prelejeme výpek, na ňom opečieme slaninku, pridáme cibuľu, neskôr huby a osolíme. Vlož...
Suroviny: 2ks bravčové koleno 30dkg pokrájanej cibuľe na kocky 10dkg sadla 4dkg paprika červená mletá podľa chuti paprika červená pikantná soľ majorán podľa chuti korenie čierne mleté a rasca podľa chuti 1 cesnak hladká múka 2 lyžice paradajkového pretlaku 2 lyžice horčica plnotučná Postup: Kolienka očistíme ostrým nožom a kefkou pod tečúcou vodou, odstraníme kožu a vykostíme. Mäso nakrájame na asi 3 cm kocky. Kosti s kožou vložte do tlakového hrnca, pridajte trochu soli, nalejte studenú vodu a priveďte do varu. S týmto vývarom budeme piecť restované mäso. Mäso na...
Suroviny: 500 g bravčového mäsa (plece, bôčik alebo krk) údená slanina 1 pár údenej klobásy mála cibuľa Marináda: 1 cibuľa 3 PL kečup 3 strúčiky cesnaku 3 PL horčica plnotučná Soľ, čierne korenie, grilovacie korenie podľa chuti 3 PL olej Postup: Všetky pochutiny na marinádu dáme do hrnca, alebo misy v ktorej ho budeme marinovať. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Mäso nakrájame na kocky. Nie moc malé,také asi 3,5x3,5 cm. Marinádu dobre premiešame, vložíme mäso, zase dobre premiešame. Odložíme do chladničky do druhého dňa. Nakrájame toľko...
Suroviny: 1 krkovička (cca 1,5 - 2 kg) 200 g mäkkého syra (napríklad hermelín alebo kozí syr) 150 g šunky 2 strúčiky cesnaku 1 cibuľa 2 PL oleja Soľ a čierne korenie podľa chuti Sušené bylinky podľa chuti (napr. tymián, rozmarín) Olej alebo maslo na potretie mäsa Postup: Pripravte plnku: Nakrájajte cibuľu a cesnak na jemné kúsky. Na panvici na oleji orestujte cibuľu a cesnak, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Pridajte nakrájanú šunku a nechajte ju orestovať. Potom pridajte mäkký syr a nechajte ho roztaviť. Dochutte soľou, korením a sušenými bylinkami. Nechajte plnku vych...
Suroviny: 1,5 kg Hovädzí výrez alebo mäso na guláš 0,5 kg Bravčové plece 2 kg Cibuľa 350 g Bravčový tuk 0,5 kg Paprika 0,5 kg Paradajky 4 čajové lyžičky Soľ 1 čajová lyžička Mletá rasca 4 strúčiky Cesnak 1 čajová lyžička Mleté čierne korenie 3 čajové lyžičky Mletá červená paprika Štipľavá pasta alebo čili korenie - podľa chuti 1 čajová lyžička Majoránka 3 litre Voda Príprava: Ošúpte, nakrájajte cibuľu a utrite si slzné kanáliky (pomer cibule k mäsu by mal byť 1:1). Umyte a osušte hovädzie mäso a nakrájajte na kocky, rovnako pripravte bravčové ple...
Suroviny: 800 g vykostenej bravčovej krkovičky nakrájame na cca 2 cm hrubé steaky, zhruba 4 po 200g. Mäso osolíme, okoreníme z oboch strán, dáme do misky kde pretlačíme 5 veľkých strúčikov cesnaku (potrieme ním mäso) a zalejeme mliekom. A šup do chladničky na noc. Mlieko nám krasne zjemní textúru mäsa a na druhý deň bude pekne mäkké. Postup: Vytiahneme panvicu s mriežkami (grilovacia) a rozpeckujeme platňu. Krkovička je dosť sťavnata a mastná, takže nepoužijeme žiadny olej a hodíme mäso na panvicu. Ide o to, aby sa mäso rýchlo zatiahlo a ostalo šťavnaté. ...
Suroviny: Na 6 porcií potrebujete: 4 lyžice masti 750g cibule nakrájanej na malá kocky 1kg hovädzieho pleca alebo zadného 2 PL sladkej mletej papriky 2 zelené papriky nakrájanej na pásiky 4 paradajky nakrájané na kocky 1-2 sušené chilli papričky +1 čerstvá na ozdobu Soľ, čerstvo namleté čierne korenie Hovädzí vývar na podlievanie Postup: Na masti opečte cibuľku doružova asi 10 minút, aby dostatočne zmäkla. Posypte sladkou mletou paprikou a zamiešajte. Ihneď pridajte mäso, premiešajte a zvýšte plameň. Keď sa mäso zatiahne, vsypte pokrájané papriky...
Suroviny: 2 ks bravčových kolien 3 ks bravčových nôh 1 kg bravčových koží 4 ks mrkvy 1 hlava cesnaku 1 ks cibule korenie čierne celé nové korenie čierne celé chili paprička bobkový list soľ ocot Postup Kolená, paprčky a kožu poriadne umyjeme a očistíme (zbavíme zbytkového ochlpenia). Vložíme do hrnca, pridáme vodu a necháme variť.Pridáme korenie, bobkový list, tymián, prípadne čili papričku (pre tých čo majú radi pikantné pokrmy). Po dosiahnutí bodu varu plameň zmiernime. Vložíme prekrojenú cibuľu a očistené strúčiky cesnaku. Osolíme, pri...
Suroviny: 4 kusy zadných bravčových kolien 10dkg oravskej slaniny 4 väčšie cibule 1 malé lečo 5 strúčikov cesnaku 2 PL majoránky 4 veľké zemiaky 1PL vegety 1 PL bravčovej masti 2l vody 1 PL červenej papriky Postup: Na bravčovej masti a oravskej slanine speníme cibuľu nakrájanú na kocky. Bravčové koleno zbavíme kosti , kože a mastných častí. Mäso nakrájame na malé kocky, pridáme k spenenej cibuľke a chvíľu ho podusíme. Po 5 minútach pridáme červenú papriku, vodu a mäso dusíme. Po hodine pridáme na kocky pokrájané zemiaky, lečo, vegetu a dusíme pokiaľ mä...
Suroviny: 3kg bravčových mäsitých rebier, soľ, Marináda: 1 dcl piva, 1 PL medu 5 strúčikov cesnaku 1 čajová lyžička sójovej omáčky Postup: Bravčové rebrá nakrájame na 1,5 cm hrubé kúsky po rebre a zasolíme soľou. Rebrá necháme odležať cca 5 hodín. Po odležaní rebrá dusíme cca 1hodinu a 15 minút za občasného podlievania . Následne rebierka potrieme marinádou a grilujeme na vonkajšom grile cca 5 minút z každej strany. Vyskúšajte, nebíčko v papuľke!!! ...
Suroviny: 1 kus židovskej sviečkovej z pleca 20 dkg. slaniny 5 veľkých cibúľ 4 kusy mrkvy 2 kusy petrželu 1/2 zeleru 2 kusy jabĺk 2PL višňového lekváru 2PL horčice 1 PL vegety, 2PL oleja 1 ČL čierneho korenia, 200 ml smotany na varenie. Postup: Mäso prešpikujeme slaninou ( cca 10 dkg ) pokrájanou na pásiky. Druhú polovicu slaniny nakrájame na kocky a dáme ju rozpustiť s trochou oleja. K slanine pridáme prešpikované mäso a opečieme ho zo všetkých strán. Pridáme zeleninu nakrájanú na kocky, jablká a dusí...