Recepty

Pečené bravčové koleno

Suroviny:     bravčové koleno bobkový list nové korenie celé jalovec soľ 1,5 dcl čierneho piva 4 strúčiky cesnaku 1 lyžicu kečupu 1 lyžicu worčestrovej omáčky 1 lyžičku medu 1 lyžičku solamilu korenie na gyros podľa chuti Postup: Koleno poriadne umyjeme, dáme do hrnca, pridáme pár bobkových listov, niekoľko guľôčok nového korenia, soľ a zalejeme vodou tak, aby bolo koleno celé ponorené. Varíme približne 1 hodinu. Kým sa koleno varí, pripravíme marinádu. V miske zmiešame pivo s roztlačeným cesnakom, dochutíme kečupom, worčestrovou omáčkou, medom a zahustíme so...

Bravčové plátky na víne

Suroviny:     80g bravčové stehno plátky 120ml biele suché víno 1PL olej soľ mleté čierne korenie 1ks cibuľa 1ks farebná paprika 150g červená fazuľa z konzervy 1 konzerva-krájané, lúpané paradajky chilli   Postup: Bravčové mäso umyjeme a dobre osušíme. Z každej strany ho osolíme a okoreníme. Na panvici rozpálime olej a mäso z každej strany prudko opečieme. Opečené mäso podlejeme vínom, ktoré necháme odpariť. Následne podlejeme trochou vody a dusíme vo vlastnej šťave približne 30-35 minút. Podľa potreby polievame. Keď už je mäso takmer mäkké, vyberieme h...

Gyros

Suroviny:   1,6 kg bravčovej krkovičky 140 g MILKO Gréckeho jogurtu 0% 40 ml vinného octu 2 PL soli 1 PL cukru krupice 1 PL sušeného oregana 1 PL mletej sladkej papriky ½ PL namletej rasce 1 PL mletého sušeného cesnaku   2 šalátové uhorky 280 g MILKO Gréckeho jogurtu 5% 2 PL vinného octu 2 strúčiky cesnaku 20 g čerstvého kôpru olivový olej soľ čierne korenie   Postup: Tzatziki: Uhorky olúpeme, pozdĺžne nakrájame a vnútro so semienkami vydlabeme. Nahrubo ich nastrúhajte do misy, pridáme vínny ocot a 2 lyžičky soli. Premiešame a necháme pôsobiť a...

Plnená bravčová panenka

Suroviny:   1ks bravčová sviečková panenka korenie mleté-štyroch farieb 2-3Pl masť 20g slanina biela údená 10g slanina údená prerastená 1/2 ks menšia cibuľa 80g čerstvá hliva ustricová 1/2 ks 1-2 dni starý rožok na plátky nakrájaná šunka 1 vajce petržlenová vňať soľ   Postup: Bravčovú panenku umyjeme, osušíme, ak treba odblaníme a narežeme do dvoch tretín, aby sa roztvorila na plát. Následne ju jemne pobúchame hánkou dlane, nikdy nie tĺčikom, mäsko je veľmi jemné. Okoreníme z oboch strán korením podľa chuti, my sme použili korenie štyroch farieb. Necháme stáť,...

Ossobucco sous-vide

Suroviny:   4 ossobuchi 1 cibuľa 1 pór 2 mrkvy soľ-podľa chuti čierne korenie-podľa chuti 4 g mletej papriky múka 200 ml červeného vína 60 g paradajkovej pasty 20 g petržlénu 2 strúčiky cesnaku Strúhaná citronová kôra   Postup: Začneme dochutením ossobuchi soľou a korením a potom ich vložíme do múky. Potom ich povaríme v hrnci, kým sa nezmenia na zlatohnedé. Akonáhle sa sfarbia, odstránime ich z ohňa a odložíme ich stranou. Potom pridáme cesnak a cibuľu na zahriatie. Hneď ako sa začnú potiť, pridáme pór a necháme ich dusiť. Pridáme papriku, trochu ju premi...

Krkovička na horčici

Suroviny:   300g krkovička bez kosti 3 PL horčica plnotučná 2ks cibuľa stredne veľká čerstvo mleté čierne korenie-podľa chuti soľ-podľa chuti 2 PL olej slnečnicový 100ml studená voda   Postup: Krkovičku nakrájame na rezne o váhe cca 150 g, okraje po obvode narežeme, aby sa pri pečení nekrútili, vyklepeme a osolíme. Okoreníme ich čerstvo mletým čiernym korením a necháme ich 2 hodiny odpočinúť, aby soľ a korenie prešli pekne do mäska. Očistenú cibuľu pokrájame na mesiačiky. V rozpálenom oleji krkovičku z oboch strán prudko opečieme - cca po 3 minúty. Opečené mäsko ...

Fašírky

Suroviny:   500g mäso bravčové mleté 1-2 ks žemľa soľ podľa chuti čierne mleté korenie podľa chuti drvený majorán podľa chuti 3 strúčiky cesnaku 1ks vajce strúhanka podľa potreby na zahustenie Postup: Bravčový výrez si namelieme v mlynčeku na mäso. Namleté mäso následne dáme do misy, pridáme soľ a čerstvo namleté čierne korenie. Pridáme majorán a prelisovaný cesnak. Potom pridáme jedno vajce. Následne pridáme vo vode namočenú a popučenú staršiu žemľu so strúhankou na zahustenie. Všetko dobre zmiešame do tvarovateľnej hmoty a necháme 1 hodinu v chladničke odpočinúť, a...

Hovädzia sviečková z pleca na hubách

Suroviny:   1 kg hovädzia sviečková z pleca 1 ks cibuľa 2 PL horčica 1 kg čerstvé alebo mrazené huby /dubáky, šampiňóny/ 2 PL masti /alebo oleja/ 1 čl soľ 1 čl čierne mleté korenie 50 g slanina 150 ml smotana na varenie Postup: Z mäsa narežeme rezne, vyklepeme ich, posolíme, okoreníme mletým čiernym korením a potrieme horčicou. Nakrájame si nadrobno cibuľu a slaninku. Na panvicu dáme bravčovú masť, mäso prudko opečieme z obidvoch strán a položíme ho na tanier. Do tlakového hrnca si prelejeme výpek, na ňom opečieme slaninku, pridáme cibuľu, neskôr huby a osolíme. Vlož...

Guláš z bravčových kolienok

Suroviny: 2ks bravčové koleno 30dkg pokrájanej cibuľe na kocky 10dkg sadla 4dkg paprika červená mletá podľa chuti paprika červená pikantná soľ majorán podľa chuti korenie čierne mleté a rasca podľa chuti 1 cesnak hladká múka 2 lyžice paradajkového pretlaku 2 lyžice horčica plnotučná Postup: Kolienka očistíme ostrým nožom a kefkou pod tečúcou vodou, odstraníme kožu a vykostíme. Mäso nakrájame na asi 3 cm kocky. Kosti s kožou vložte do tlakového hrnca, pridajte trochu soli, nalejte studenú vodu a priveďte do varu. S týmto vývarom budeme piecť restované mäso.  Mäso na...

Chrumkavé Ražniči

Suroviny: 500 g bravčového mäsa (plece, bôčik alebo krk) údená slanina 1 pár údenej klobásy mála cibuľa Marináda: 1 cibuľa 3 PL kečup 3 strúčiky cesnaku 3 PL horčica plnotučná Soľ, čierne korenie, grilovacie korenie podľa chuti 3 PL olej Postup: Všetky pochutiny na marinádu dáme do hrnca, alebo misy v ktorej ho budeme marinovať. Pridáme nadrobno pokrájanú cibuľu a pretlačený cesnak. Mäso nakrájame na kocky. Nie moc malé,také asi 3,5x3,5 cm. Marinádu dobre premiešame, vložíme mäso, zase dobre premiešame. Odložíme do chladničky do druhého dňa. Nakrájame toľko...

Plnená bravčová krkovička

Suroviny: 1 krkovička (cca 1,5 - 2 kg) 200 g mäkkého syra (napríklad hermelín alebo kozí syr) 150 g šunky 2 strúčiky cesnaku 1 cibuľa 2 PL oleja Soľ a čierne korenie podľa chuti Sušené bylinky podľa chuti (napr. tymián, rozmarín) Olej alebo maslo na potretie mäsa Postup: Pripravte plnku: Nakrájajte cibuľu a cesnak na jemné kúsky. Na panvici na oleji orestujte cibuľu a cesnak, kým nezískajú zlatohnedú farbu. Pridajte nakrájanú šunku a nechajte ju orestovať. Potom pridajte mäkký syr a nechajte ho roztaviť. Dochutte soľou, korením a sušenými bylinkami. Nechajte plnku vych...

Kotlíkový guláš

Suroviny: 1,5 kg Hovädzí výrez alebo mäso na guláš 0,5 kg Bravčové plece 2 kg Cibuľa  350 g Bravčový tuk 0,5 kg Paprika 0,5 kg Paradajky 4 čajové lyžičky Soľ 1 čajová lyžička Mletá rasca 4 strúčiky Cesnak 1 čajová lyžička Mleté čierne korenie  3 čajové lyžičky Mletá červená paprika  Štipľavá pasta alebo čili korenie - podľa chuti 1 čajová lyžička Majoránka 3 litre Voda   Príprava: Ošúpte, nakrájajte cibuľu a utrite si slzné kanáliky (pomer cibule k mäsu by mal byť  1:1). Umyte a osušte hovädzie mäso a nakrájajte na kocky, rovnako pripravte bravčové ple...

Grilovaná krkovička

Suroviny:   800 g vykostenej bravčovej krkovičky nakrájame na cca 2 cm hrubé steaky,  zhruba 4 po 200g. Mäso osolíme, okoreníme z oboch strán, dáme do misky kde pretlačíme 5 veľkých strúčikov cesnaku (potrieme ním mäso) a zalejeme mliekom. A šup do chladničky na noc. Mlieko nám krasne zjemní textúru mäsa a na druhý deň bude pekne mäkké.   Postup:   Vytiahneme panvicu s mriežkami (grilovacia) a rozpeckujeme platňu. Krkovička je dosť sťavnata a mastná, takže nepoužijeme žiadny olej a hodíme mäso na panvicu. Ide o to, aby sa mäso rýchlo zatiahlo a ostalo šťavnaté.  ...

Maďarský perkelt

Suroviny: Na 6 porcií potrebujete: 4 lyžice masti 750g cibule nakrájanej na malá kocky 1kg hovädzieho pleca alebo zadného 2 PL sladkej mletej papriky 2 zelené papriky nakrájanej na pásiky 4 paradajky nakrájané na kocky 1-2 sušené chilli papričky +1 čerstvá na ozdobu Soľ, čerstvo namleté čierne korenie Hovädzí vývar na podlievanie    Postup:   Na masti opečte cibuľku doružova asi 10 minút, aby dostatočne zmäkla. Posypte sladkou mletou paprikou a zamiešajte. Ihneď pridajte mäso, premiešajte a zvýšte plameň. Keď sa mäso zatiahne, vsypte pokrájané papriky...

Pravá domáca huspenina

Suroviny: 2 ks bravčových kolien 3 ks bravčových nôh 1 kg bravčových koží 4 ks mrkvy 1 hlava cesnaku 1 ks cibule korenie čierne celé nové korenie čierne celé chili paprička bobkový list soľ ocot   Postup Kolená, paprčky a kožu poriadne umyjeme a očistíme (zbavíme zbytkového ochlpenia). Vložíme do hrnca, pridáme vodu a necháme variť.Pridáme korenie, bobkový list, tymián, prípadne čili papričku (pre tých čo majú radi pikantné pokrmy). Po dosiahnutí bodu varu plameň zmiernime. Vložíme prekrojenú cibuľu a očistené strúčiky cesnaku. Osolíme, pri...

Guláš z bravčových kolien

Suroviny:  4 kusy zadných bravčových  kolien 10dkg oravskej slaniny 4 väčšie cibule 1 malé lečo 5 strúčikov cesnaku 2 PL majoránky 4 veľké zemiaky 1PL vegety 1 PL bravčovej masti 2l vody 1 PL červenej papriky Postup: Na bravčovej masti a oravskej slanine speníme cibuľu nakrájanú na kocky. Bravčové koleno zbavíme kosti , kože a mastných častí. Mäso nakrájame na malé kocky, pridáme k spenenej cibuľke a chvíľu ho podusíme. Po 5 minútach pridáme červenú papriku, vodu a  mäso dusíme. Po hodine pridáme na kocky pokrájané zemiaky, lečo, vegetu a dusíme pokiaľ mä...

Grilované mäsité rebrá

Suroviny:  3kg bravčových mäsitých rebier, soľ, Marináda:   1 dcl piva, 1 PL medu  5 strúčikov cesnaku  1 čajová lyžička sójovej omáčky Postup: Bravčové rebrá nakrájame na 1,5 cm hrubé kúsky po rebre a zasolíme soľou. Rebrá  necháme odležať cca 5 hodín. Po odležaní rebrá dusíme cca 1hodinu a 15 minút  za občasného podlievania .  Následne rebierka potrieme marinádou a grilujeme na vonkajšom grile cca 5 minút z každej strany.   Vyskúšajte, nebíčko v papuľke!!!  ...

Sviečková na smotane

Suroviny:  1 kus židovskej sviečkovej z pleca 20 dkg. slaniny 5 veľkých cibúľ  4 kusy mrkvy  2 kusy petrželu   1/2 zeleru  2 kusy jabĺk 2PL višňového lekváru  2PL horčice  1 PL vegety, 2PL oleja 1 ČL čierneho korenia, 200 ml smotany na varenie.   Postup: Mäso prešpikujeme slaninou ( cca  10 dkg )  pokrájanou na pásiky. Druhú polovicu slaniny nakrájame na kocky a dáme ju rozpustiť s trochou oleja. K slanine pridáme prešpikované mäso a opečieme  ho zo všetkých strán. Pridáme zeleninu nakrájanú na kocky, jablká a dusí...

18 položiek celkom