Hovädzí výrez

Hovädzí výrez vhodný na kockovanie a dusenie

Skladom
€4,40 / kg
Kategória: Hovädzie mäso
Hmotnosť: 5 kg
produk 0022s 0000 IMG 2118
ZadarmoZadarmo

Hovädzie predné bez kosti (slabina) - mäso odobraté z brušných svalov alebo spodnej časti hrudníka. Ide o relatívne dlhý a plochý rez pokrytý blanou (slabina). Tieto svaly držia asi 60% telesnej hmotnosti hovädzieho dobytka, čo si vyžaduje značné množstvo spojivového tkaniva. Mäso sa preto musí správne uvariť, aby spojivové tkanivo zjemnelo. Upravuje sa varením, pečením alebo dusením, je tiež vhodné na mletie. Vo všeobecnosti platí, že na prípravu je potrebná dlhšia doba. Tento za normálnych okolností tvrdý kus mäsa, vďaka významnému množstvu kolagénových vlákien, sa stáva mäkším, keď sa kolagém premieňa na želatínovú hmotu. Na túto premenu kolagénu na želatínovú hmotu je potrebná voda a dlhé varenie.

Vysoká roštenka (bližšie ku krku) vo svojej štruktúre a aj po obvode obsahuje tuk. V strede sa nachádza tukové oko, ktoré dodáva mäsu pri príprave šťavnatosť, chuť a vôňu. Po sviečkovej je vysoká roštenka druhým najmäkším hovädzím mäsom, chuťovo však býva často označená za chutnejšiu. Keďže ide o veľmi kvalitné mäso je vhodné na grilovanie, varenie, pečenie, dusenie a v podstate akúkoľvek úpravu. Dá sa upravovať v celku alebo nakrájaný na plátky, s kosťou alebo bez nej.

Hovädzí krk je mäso nachádzajúce sa po obvode krku zvieraťa. Pri príprave jedál je menej používané, keďže jeho príprava je časovo náročnejšia. Zvyčajne je toto mäso pripravované varením aj napriek faktu, že napríklad kotlety z neho sú mäkké a mäsité. Hovädzí krk sa používa na prípravu polievok alebo ako dusené mäso. Pri jeho príprave je dôležité ho nakrájať na menšie kúsky. Jeho chuť je výrazná a preto nie je potrebné ho komplikovanejšie marinovať alebo koreniť. Naopak, na zmiernenie výraznej chuti môžete použiť citrón alebo paradajkovú šťavu pridaním počas vrenia. V prípade marinovania  by ste mali mäso uskladniť do nádoby odolnej voči kyselinám do ktorej pridajte citrónovú šťavu, ocot alebo víno. Na dochutenie môžete pridať zeler, cesnak, sójovú omáčku, Kajenské korenie, tymian a citrónovú kôru.

 

Vlastnosti / popis:

  • Hovädzí výrez vhodný na kockovanie a dusenie

Spôsob spracovania:

  • pre nízky obsah loja vhodný na prípravu gulášov a mias na šťave (na hrášku, šampiňónoch, uhorkách atď...)
  • vhodné na mletie (čevabčiči)

 

Minimálna hmotnosť celého kusu 5 kg

Trvanlivosť  a skladovanie: chladené max.  72 hodín  pri teplote  0 až + 5 °C

Pôvod mäsa je uvedený pri dodávke na dodacom liste resp. faktúre.