Suroviny:
- 2ks bravčové koleno
- 30dkg pokrájanej cibuľe na kocky
- 10dkg sadla
- 4dkg paprika červená mletá
- podľa chuti paprika červená pikantná
- soľ
- majorán podľa chuti
- korenie čierne mleté a rasca podľa chuti
- 1 cesnak
- hladká múka
- 2 lyžice paradajkového pretlaku
- 2 lyžice horčica plnotučná
Postup:
- Kolienka očistíme ostrým nožom a kefkou pod tečúcou vodou, odstraníme kožu a vykostíme.
- Mäso nakrájame na asi 3 cm kocky.
- Kosti s kožou vložte do tlakového hrnca, pridajte trochu soli, nalejte studenú vodu a priveďte do varu. S týmto vývarom budeme piecť restované mäso.
- Mäso nakrájame na asi 3 cm kocky. Kosti s kožou vložte do tlakového hrnca, pridajte trochu soli, nalejte studenú vodu a priveďte do varu. S týmto vývarom budeme piecť restované mäso.
- Zohrejte masť v hrnci, pridajte na kocky nakrájanú cibuľu a restujte do ružovohneda. Pridáme nasekaný cesnak, necháme zacítiť, vložíme mäso a dôkladne restujeme, aby bolo mäso zakryté. Podlejeme paprikou, zľahka popražíme, pridáme korenie, rascu, majoránku, paradajkovú pastu, plnotučnú horčicu a dusíme do hneda. Nalejte trochu horúceho vývaru a znova duste do sucha, opakujte to neustále, guláš postupne začína získavať krásnu farbu.
- Múku osušte na panvici, kým vonia rúžovohnedá a nechajte ju vychladnúť. Vezmite 1/4 litra vývaru do šálky a nechajte ho tiež vychladnúť. Pretrepte, pridajte do polomäkkého mäsa a zrieďte vývarom na požadovanú hrúbku.
- Varte, okoreňte a podávajte najlepšie s chlebovými knedľami alebo dobrým chlebom. Ozdobte vejárom kvalitnej klobásy alebo petržlenovej vňate.
Prajeme dobrú chuť.