Suroviny:
- 1,7 kg bravčové pliecko
- 1 polievková lyžica oleja
- 1 – 2 cibule (žltá alebo červená)
- 5 strúčikov cesnaku
- 2 hrnčeky kuracieho vývaru
- 500 – 700 g šampiňónov
- 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
- 2 lyžice citrónovej šťavy
- 2 lyžičky sušeného estragónu
- 4 – 6 stredne veľkých červených zemiakov
- 300 ml smotany
- Soľ
- Korenie
- Kukuričný škrob
- Voda
Postup:
- Naporciujeme mäso na rovnako široké plátky a zbavíme ich prebytočného tuku.
- Primerane osolíme a okoreníme z oboch strán.
- Pripravíme si veľkú panvicu a postavíme na mierny oheň.
- Prilejeme olej a necháme chvíľku zahriať.
- Potom jednotlivé plátky mäsa naskladáme do panvice, až pokryjú celé dno. Ak sa nám nezmestia všetky naraz, spracujeme ich v dvoch várkach.
- Necháme mäsko opekať na miernom ohni po dobu 5 minút bez obracania.
- Zatiaľ čo sa nám bude mäsko farbiť do hneda, prichystáme si zeleninu.
- Cibuľu, huby aj cesnak očistíme a nakrájame na plátky.
- Zemiaky olúpeme a rozkrájame na širšie plátky.
- Obrátime mäsko a necháme znovu opekať z druhej strany po dobu cca 3 minút. Takto opečené mäsko následne vložíme do pripraveného pomalého hrnca.
- Do panvice dáme namiesto mäsa cibuľu a necháme zhruba 3 minúty restovať.
- Potom pridáme ešte cesnak a restujeme ďalšiu minútu.
- Prilejeme kurací vývar a necháme prebublať. Potom takto pripravenú zmes vlejeme do pomalého hrnca k mäsu.
- Primiešame šampiňóny, horčicu, citrónovú šťavu a estragón.
- Zemiaky dáme do zapekacej misky, osolíme, okoreníme a premiešame.
- Misku zakryjeme fóliou na pečenie a umiestnime ju do pomalého hrnca na ostatné ingrediencie.
- Priklopíme pomalý hrniec a necháme na stredný stupeň pracovať po dobu 8 hodín.
- Po uplynutí tejto doby opatrne vyberieme misku so zemiakmi a odložíme ju bokom.
- Dáme štvrtinu zemiakov k mäsu a nastavíme pomalý hrniec na plný výkon.
- V miske zmiešame 3 lyžice kukuričného škrobu s 3 lyžicami studenej vody až do hladkej konzistencie.
- Vmiešame k mäsu do pomalého hrnca a necháme omáčku zhruba 30 minút zahustiť.
- Keď je zmes hotová, môžeme ešte dochutiť soľou a korením.
- Na tanier dáme trochu zemiakov, pridáme plátok mäsa a prelejeme omáčkou s hubami.
- Kto chce, môže ešte posypať trochou estragónu alebo napríklad petržlenovou vňaťou.
Prajeme Vám dobrú chuť!