Pliecko na hubách

Suroviny:

  • 1,7 kg bravčové pliecko
  • 1 polievková lyžica oleja
  •  1 – 2 cibule (žltá alebo červená)
  •  5 strúčikov cesnaku
  •  2 hrnčeky kuracieho vývaru
  •  500 – 700 g šampiňónov
  • 2 polievkové lyžice dijonskej horčice
  • 2 lyžice citrónovej šťavy
  •  2 lyžičky sušeného estragónu
  •  4 – 6 stredne veľkých červených zemiakov
  •  300 ml smotany
  •  Soľ
  •  Korenie
  •  Kukuričný škrob
  •  Voda

Postup:

  1. Naporciujeme mäso na rovnako široké plátky a zbavíme ich prebytočného tuku.
  2. Primerane osolíme a okoreníme z oboch strán.
  3. Pripravíme si veľkú panvicu a postavíme na mierny oheň.
  4. Prilejeme olej a necháme chvíľku zahriať.
  5. Potom jednotlivé plátky mäsa naskladáme do panvice, až pokryjú celé dno. Ak sa nám nezmestia všetky naraz, spracujeme ich v dvoch várkach.
  6. Necháme mäsko opekať na miernom ohni po dobu 5 minút bez obracania.
  7. Zatiaľ čo sa nám bude mäsko farbiť do hneda, prichystáme si zeleninu.
  8. Cibuľu, huby aj cesnak očistíme a nakrájame na plátky.
  9. Zemiaky olúpeme a rozkrájame na širšie plátky.
  10. Obrátime mäsko a necháme znovu opekať z druhej strany po dobu cca 3 minút. Takto opečené mäsko následne vložíme do pripraveného pomalého hrnca.
  11. Do panvice dáme namiesto mäsa cibuľu a necháme zhruba 3 minúty restovať.
  12. Potom pridáme ešte cesnak a restujeme ďalšiu minútu.
  13. Prilejeme kurací vývar a necháme prebublať. Potom takto pripravenú zmes vlejeme do pomalého hrnca k mäsu.
  14. Primiešame šampiňóny, horčicu, citrónovú šťavu a estragón.
  15. Zemiaky dáme do zapekacej misky, osolíme, okoreníme a premiešame.
  16. Misku zakryjeme fóliou na pečenie a umiestnime ju do pomalého hrnca na ostatné ingrediencie.
  17. Priklopíme pomalý hrniec a necháme na stredný stupeň pracovať po dobu 8 hodín.
  18. Po uplynutí tejto doby opatrne vyberieme misku so zemiakmi a odložíme ju bokom.
  19. Dáme štvrtinu zemiakov k mäsu a nastavíme pomalý hrniec na plný výkon.
  20. V miske zmiešame 3 lyžice kukuričného škrobu s 3 lyžicami studenej vody až do hladkej konzistencie.
  21. Vmiešame k mäsu do pomalého hrnca a necháme omáčku zhruba 30 minút zahustiť.
  22. Keď je zmes hotová, môžeme ešte dochutiť soľou a korením.
  23. Na tanier dáme trochu zemiakov, pridáme plátok mäsa a prelejeme omáčkou s hubami.
  24. Kto chce, môže ešte posypať trochou estragónu alebo napríklad petržlenovou vňaťou.

Prajeme Vám dobrú chuť!