Suroviny:
- 1ks bravčová sviečková panenka
- korenie mleté-štyroch farieb
- 2-3Pl masť
- 20g slanina biela údená
- 10g slanina údená prerastená
- 1/2 ks menšia cibuľa
- 80g čerstvá hliva ustricová
- 1/2 ks 1-2 dni starý rožok
- na plátky nakrájaná šunka
- 1 vajce
- petržlenová vňať
- soľ
Postup:
- Bravčovú panenku umyjeme, osušíme, ak treba odblaníme a narežeme do dvoch tretín, aby sa roztvorila na plát.
- Následne ju jemne pobúchame hánkou dlane, nikdy nie tĺčikom, mäsko je veľmi jemné.
- Okoreníme z oboch strán korením podľa chuti, my sme použili korenie štyroch farieb. Necháme stáť, kým pripravíme plnku.
- Plnka: v kastróliku na troche masti opražíme nadrobno pokrájanú cibuľu spolu s drobnými kockami oboch druhov slaniny. Nedávame silno údenú slaninu, prebila by chuť mäsa.
- Do plnky môžete použiť aj iné huby, my sme použili čo sme mali, takže peknú bledú hlivu ustricovú.
- Aj huby nakrájame na čo najdrobnejšie, aby bola plnka kompaktnejšia.
- Pridáme zhruba polovičku staršieho rožka, nakrájanú šunku a jedno celé surové vajce.
- Premiešame a necháme stuhnúť, hneď odstavíme, aby zvyškové teplo neurobilo plnku pevnejšou ako je žiadúce.
- Už len prisypeme nasekanú čerstvú petržlenovú vňať a ak treba dochutíme soľou. Slanina a šunka sú ale dosť slané.
- Teraz mäso osolíme z oboch strán a do stredu plátu navrstvíme plnku.
- Boky mäsa spojíme do rolády a upevníme špáradlami , aby sa s ňou ľahšie manipulovalo.
- Prichádza na rad upevnenie kuchynským špagátom. Najprv roládu obviažeme ako balík zo štyroch strán, prekríženie špagátu je na bočných stranách a vpredu.
- Ak ovládate slučkový spôsob, budete to mať rýchlejšie hotové. Ak nie, musíme si nastrihať kúsky špagátov asi 20cm dlhé a poviazať roládu na každých 2cm, aby pekne držala tvar a aby plnka ostala vo vnútri počas opekania.
- V podlhovastej nádobe rozhorúčime zvyšok masti a roládu na nej rýchlo opečieme z každej strany asi 2 minútky. Najlepšie je pracovať s kliešťami na obracanie.
- Hneď po opečení nádobu s mäsom vložíme do grilu alebo rúry vopred vyhriatej na 200°C na desať minút, aby sa dopieklo.
- Upečené mäso necháme pár minút odpočinúť, až potom odstránime špagátiky a nakrájame ho na porcie. Mäso má byť zvnútra ešte ružovkasté, nesmie sa vysušiť.
- Ako prílohu podávame napríklad kolieska z blanšírovanej cukety a rajčín uložené striedavo na seba, aby sa prekrývali a posypané strúhankou. Pred pečením sa pokvapkajú olejom. Pečú sa v rúre na vysokej teplote asi 10-15 minút.
Prajeme Vám dobrú chuť!