Ossobucco sous-vide

Suroviny:

 

  • 4 ossobuchi
  • 1 cibuľa
  • 1 pór
  • 2 mrkvy
  • soľ-podľa chuti
  • čierne korenie-podľa chuti
  • 4 g mletej papriky
  • múka
  • 200 ml červeného vína
  • 60 g paradajkovej pasty
  • 20 g petržlénu
  • 2 strúčiky cesnaku
  • Strúhaná citronová kôra

 

Postup:

  1. Začneme dochutením ossobuchi soľou a korením a potom ich vložíme do múky.
  2. Potom ich povaríme v hrnci, kým sa nezmenia na zlatohnedé. Akonáhle sa sfarbia, odstránime ich z ohňa a odložíme ich stranou.
  3. Potom pridáme cesnak a cibuľu na zahriatie. Hneď ako sa začnú potiť, pridáme pór a necháme ich dusiť.
  4. Pridáme papriku, trochu ju premiešame a pridáme paradajkovú pastu.
  5. Akonáhle je všetko zapracované, pridáme víno a redukujeme, kým sa neodstráni.
  6. Keď bude hotový, ochladíme ho a spoločne zrolujeme. Všetko varíme v Sous-vide pri 80°C po dobu 20 hodín.
  7. Ak chceme vyrobiť Gremolatu, nakrájame cesnak a petržlén. Spločne to zmiešame s citrónovou kôrou. A dáme to bokom.
  8. Po 20 hodinách vyberieme vrecko zo Sous-vide.
  9. Nalejeme do nádoby a omáčku urobíme konzistentnou.
  10. Ossobuco navlhčíme omáčkou a posypeme Gremolatou.

V tomto prípade nám vákuum pomáha získať mäkšiu konzistenciu mäsa a pasterizovať ho. Okrem toho nám umožňuje štandardizovať recept a vyhnúť sa tomu, aby sme museli sledovať čas varenia.

Čo je to Sous-vide?

Pri varení sous-vide je najdôležitejším faktorom zabezpečujúcim výnimočnú chuť a vzhľad jedla stála a presne regulovaná teplota vody, ktorá musí byť udržiavaná počas určitého času. Napríklad na prípravu mäsa pomocou metódy sous-vide budete potrebovať vákuový uzáver a sáčky – na tesné uzatvorenie produktov pred ich pečením na nízkej teplote. Existujú dva rôzne prístupy k vareniu metódou sous-vide, buď je možné používať šporák na báze imerznej cirkulácie, alebo konvektomat.

Čo je to Gremolata?

Gremolata je talianska omáčka, zmes korení tradične používané ako doplnok k ossobuco, čo je talianský pokrm z duseného mäsa.